Eregast 2023 : Boeren-Leidse kaas

De ‘Boeren-Leidse kaas’ wordt geproduceerd op de boerderij “De Sophiahoeve” in Warmond, Nederland  https://desophiahoeve.nl/

Het dorp Warmond (waar de zuivelboerderij is gevestigd) ligt op 44 km van de stad Gouda en 5 km van de stad Leiden, in het westelijke polderland van Nederland.

In de 17e eeuw moesten alle kaasmakers die rond Gouda op de veengronden kaas maakten, naar de stad Gouda reizen, waar een openbare waag was. Daar werden de kazen gewogen om de belasting te betalen: de naam Goudse kaas was geboren!

Melkveebedrijf De Sophiahoeve, heeft eigen Blaarkop koeien, het oudste Nederlandse koeienras. De melk van deze koeien geeft de beste kaasopbrengst en uitstekende boter.

Vandaag de dag produceert de 12e generatie van dezelfde familie BoerenLeidse kaas met komijn.

Sinds het begin, in 1615, is het recept op de Sophiahoeve nooit veranderd: BoerenLeyden Traditioneel is een harde komijnekaas die met de hand wordt gemaakt, met weinig zout en een vleugje bitterheid. Hij heeft een rijke, krachtige en unieke smaak. Hij wordt gemaakt van rauwe melk volgens een voorouderlijk recept. Na een lang rijpingsproces krijgen de beste kazen het premium label BoerenLeyden Traditioneel.

Het familiebedrijf produceert ook ‘Warmerdammer’ 30+ kaas zonder komijn en ambachtelijke boter. Deze boter, gemaakt van rauwe melk, heeft verschillende prijzen gewonnen. Boeren-Leyden wint elk jaar prijzen bij nationale en regionale kaaswedstrijden.

Iets over de kleur van de korst

De korst van Goudse kazen is geel. De korst van BoerenLeidse kaas is daarentegen rood. Het werd oorspronkelijk gekleurd met annattozaden (een pigment dat door de indianen in Latijns-Amerika werd gebruikt). Tegenwoordig worden ze voorzien van de roodbruine kaascoating.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.